h

כאבי צוואר

כאבי צוואר
כאבים צוואר

כאבי צוואר – טיפול יחודי משולב במרפאות אלטרנטיבה. סובלים מכאבי צוואר או פריצת דיסק צווארית? יש אלטרנטיבה. בעמוד זה תקראו אודות שיטת טיפול יחודית אשר יושמה בהצלחה על אלפי מטופלים מרוצים.

 

טיפול טבעי
אבחון יחודי
טיפול משולב
יעוץ ראשוני חינם

טיפול בכאבי צוואר תפוס

השיטה היחודית של אלטנרטיבה משלבת טכנולוגיה חדשנית לצד טיפולים שמרניים מסורתיים שהוכחו כיעילים ביותר עבור כאבי צוואר וצוואר תפוס.

העיקרון הכללי בטיפול בכאבים בצוואר הוא לגרום להגדלת טווחי התנועה של הצוואר, להגדיל מרווח בין חולייתי ע”י משיכות, מוביליזציות עדינות ורוטציות עדינות למפרק הצוואר, על מנת להוריד לחץ מהעצבים ולהפחית את הכאבים המוכרים ככאבי צוואר.

מרכיבי הטיפול כוללים:

  • פולסים אלקטרומגנטיים המשפרים את מוליכות העצבים בעמוד השידרה הצווארי, מקהים את תחושות הכאב ומחזירים את תאי השרירים והרקמות בעמוד השידרה לתפקוד תקין.
  • פיזיותרפיה מיוחדת כוללת טכניקות מנואליות ,עיסוי, מתיחות, רוטציות וטכניקות לריכוך המבנים בצוואר והגדלת טווח התנועה של הצוואר
  • דיקור יפני אורטופדי – נוירולוגי – שיטת דיקור מיוחדת שנבדקה מחקרית –  דיקור יפני יעיל במיוחד לכאבי שרירים ובעיות שלד הנגרמות על רקע חוסר איזון מבני. חוסר איזון מבני הוא שם כולל למגוון מצבים היוצרים או מחריפים חוסר איזון אורטופדי בשרירים ובמפרקי השלד. רשימה חלקית של מצבים אלו כוללת סקוליוזיס, קיפוזיס, הבדלים באורכי הרגליים, כתפיים לא שוות (הבדלים בגבהי הכתפיים) ולחץ נוירו-וסקולרי (לחץ על עצבים וכלי דם) המחריף כאבי שרירים וגורם לכאבים המוקרנים מהצוואר, להירדמות כף היד, נימול (נימלול) באצבעות הידיים ובכף היד.
  • התאמת נעל פיזיולוגית טיפולית להפחתת עומסים ממפרקי גוף. נעל פיזיולוגית טיפולית גורמת להזדקפות היציבה, מורידה לחץ מהמפרקים ומפעילה שרירי יציבה שלא מופעלים על ידי שימוש בנעליים רגילות או נעליים אורטופדיות. גירוי שרירי היציבה גורם לחיזוקם ועל ידי כך מפחית משמעותית כאבי שרירים כרוניים.
  • טווינה – פיזיותרפיה סינית אורטופדית המטפלת במגוון בעיות אורטופדיות על ידי טכניקות ייחודיות להגדלת טווח התנועה במפרק, הגדלת המרווח הבין – חולייתי, רוטציות ומשיכות המטפלות במפרקים פגועים

נשמח לתאם לכם פגישת ייעוץ עם מומחה המרפאה – 072-3969755

שיטות טיפול

מהם כאבי צוואר?

הצוואר הוא מבנה אנטומי מורכב, המכיל שרירים רבים, חוליות, מפרקים, עצבים שדרתיים, אלמנטים וסקולריים (כלי דם), רצועות ואת תעלת חוט השידרה.
 הצוואר בנוי מ 7 חוליות, המופרדות ביניהן ע”י דיסק צווארי, הסופג זעזועים. חוט שידרה צווארי (Spinal Cord) עובר בתעלה הנוצרת ע”י רצף של חוליות צוואריות, כאשר קיימים 8 שורשים של עצבים שיוצאים מחוט השידרה ומעצבבים איזורים שונים בידיים ובגוף.

כאבי צוואר עשויים להתרחש על רקע של בעיות שרירים הקשורים למבנים צוואריים כגון שריר הטרפזיוס ושריר הנקרא Elevator Scapula, על רקע לחץ או פגיעה בעצבים היוצאים בגבהי החוליות הצוואריות ומבעיות הנובעות מחוסר איזון מבני (למשל בעיות סקוליוזיס או קיפוזיס). בתחתית דף זה תמצאו הפנייה למאמר מפורט אודות סיבות שונות הגורמות כאבי צוואר. צוואר האדם אמור להחזיק את הראש והגולגולת הכבדים, שרירי הצוואר חלשים אצל מרבית בני האדם. חולשת שרירים, תנועות לא נכונות, חוסר פעילות גופנית ויציבה לא נכונה כולם מובילים לכאבי צוואר חוזרים ונשנים.
 כאב צוואר יכול להיות אקוטי, מצב המכונה בפי רבים “צוואר תפוס”, כאב צוואר כרוני, שבו יש מגבלה בתנועות של הצוואר וכאבים בעוצמת כאב משתנה…

כאבי צוואר המקרינים לראש
כאבי צוואר המקרינים לראש

כאבי צוואר - סיבות וגורמים

כ-80% מהואכלוסייה סובלים מכאבי צוואר בשלב כלשהוא וכ-20% סובלים מכאב צוואר כרוני מתמשך אשר יכולים לגרום גם להקרנה לזרוע, כתף וכאבי ראש.

מהן הסיבות העיקריות לכאבי צוואר?

  • שינויים ניווניים עקב גיל

שינויים אלו מכונים לעתים בהדמיות  CT, MRI ורנטגן בשם “אוסטאופיטים” או בשם השכיח” שינויים ניווניים”. שינויים אלו נוצרים לעיתים ממבנים סידניים (מהמילה סידן) המשנים את מבנה עמוד השידרה, וגורמים ללחצים על עצבים וכלי דם העוברים באיזור הצוואר.

התוצאה: לחץ נוירו – ווסקורלי (כלומר לחץ על עצבים וכלי דם). התוצאה של לחץ זה עשויה להיות מורגשת בכל הגוף, שכן עצבים היוצאים מהגולגולת מעצבבים לא רק את הצוואר ואת הראש אלא את כל איזורי הגוף.

לדוגמא: לחץ על העצב התועה (ואגוס Vagus Nerve) יצור תחושת בחילה או רצון להקיא, במקביל לכאבי ראש, כאבי צוואר ואולי אף סחרור.

  • יציבה לא נכונה

במצב ישיבה ליד מחשב, נהיגה, או עמידה, הגורמים לחץ עז על מבני הצוואר.

הצוואר זקוק ליציבה נכונה ותמיכה שרירית על מנת לשמור על המבנה המכני בחוליות הצוואר, בכדי למנוע פגישה אפשרית בחוליות או ברצועות התומכות.

פגיעה כזו תוביל לשינוי המבנה המכני ובהמשך פגיעה בדיסקים שמשמשים כבולמים בין החוליות, ואז ייתכן גם לחץ עצבי כגון: בלט דיסק או פריצת דיסק.

  • כאב שרירים שנובע מתנוחה לא נכונה כמו שינה כל כרית לא רכה

כאב שרירי יכול לנבוע גם מהתקררות (כגון כאבים בצוואר ובעורף המופיעים בזמן שפעת) או מחשיפה לתנאי אקלים חריגים – כמו חשיפה לקור של מזגנים בימי הקיץ או לאחר אימון גופני , בו הנקבובויות של העור פתוחות לרווחה בעקבות הזעה וחדירה של פתוגן זר לעורף ולצוואר)

  • כאב אחרי צליפת שוט

צליפת שוט מתרחש בדר”כ אחרי תאונה – הצוואר מזדעזע וסופג חבטה. הכאב והמגבלות יכולים להופיע בשלב מאוחר יותר. בנוסף, ייתכנו תופעות נוספות כגון סחרחורות, כאבי ראש, בחילות, תחושת חוסר ריכוז ופיקוס.

  • כאבי צוואר עקב בלט דיסק או פריצת דיסק צווארי

במקרה של בלט דיסק המעטפת יוצאת החוצה ונוצר לחץ עצבי שיגרום לכאב והקרנות תלוי באזור עצבוב העצב שנפגע, כמו: שכמות, הקרנה ליד, מרפק, כאבי ראש, הרגשת נימול וחולשה. במצב של פריצת דיסק צווארית המעטפת כבר נפרצה והפגיעה קשה יותר ותהליך הטיפול והשיקום ייקח יותר זמן.

  • מתח וחרדה המגבירים כאבי צוואר

במצבים של מתח, לחץ נפשי וחרדה, מתרחש מצב של ספאזם בשרירים, אשר מחמיר את הלחץ העצבי ואת רמת הכאב.

במצב כזה רצוי לשלב גם טיפול בדיקור נוירולוגי יפאני על מנת להפחית את הלחץ ולגרום להרפיה של השרירים.

  • דלקות פרקים המערבות כאבים בצוואר

דלקות פרקים כגון דלקת פרקים שגרונית או שחיקת סחוס במפרקים (אוסטיארתריטיס) הם מצבים שכיחים העלולים לגרום לכאבי צוואר. בדרך כלל כאבים אלו הם כרוניים ומערבים מפרקים רבים בגוף, למשל כאבי ברכיים וירך יחד עם כאבי כתפיים וצוואר.

  • כאב עם הגבלה בטווחי תנועה

הגבלה בטווח התנועה שנובעת משינויים ניווניים בחוליות ועלול לגרום להקרנה, ראש,כתף,פרק היד. זו כבר בעיה קשה יותר וכרונית וחייבים לטפל בדחיפות.

צוואר תפוס

צוואר תפוס היא אחת הבעיות הנפוצות ביותר שגורמת לכאבי צוואר.

אחת מהבעיות השכיחות ביותר הגורמת לכאבי צוואר ולבעיות באיזורים המעוצבבים על ידי עצבים היוצאים מעמוד השידרה הצווארי היא בלט דיסק צווארי או פריצת דיסק צווארית.

כיצד מתפתח צוואר תפוס?

  • תנועה חדה או טראומה, כפי שקורה בתאונות דרכים, למשל. פגיעה נפוצה היא פגיעת Whiplash (תסמונת צליפת השוט), מרכב הפוגע בפגוש המכונית שלפניו. המבנים בצוואר “נזרקים” קדימה ואחורה בעוצמה. פגיעת Whiplash עשויה לגרום מכאבים עזים עד פגיעה בחוליות צוואריות. לעיתים צוואר תפוס יתפתח רק מספר ימים לאחר התאונה.
  • שינה עם כרית לא מתאימה
  • ישיבה ממושכת מול מחשב או כל פעילות מונטונית שבה שרירי הצוואר מאומצים יצרו צוואר תפוס
  • מתח המתבטא בכאבי צוואר ובכאבי כתפיים (זוכרים את האימרה: “החיים הם על הכתפיים” ?). על פי הרפואה הסינית, תקיעות של צ’י הכבד (Liv Qi Stagnation) גורמת לתפיסות בשני צידי הצוואר, עם סימנים נוספים של תקיעות רגשית כגון מתח, עיכול לא סדיר, עצבנות ואי שקט.
  • היצרות של תעלת העצב (התעלה בה עובר העצב השידרתי) הנקראת Spinal Stenosis, שנובעת לרוב מניוון של הדיסק עקב תהליכים ניווניים בעמוד השידרה. תהליכים ניווניים בעמוד השידרה נובעים מהזדקנות, אוסטאופורוזיס, יציבה לא נכונה ומתח שרירים גבוה המושך את החוליות אחת לשנייה. במקרים אלו ייתכנו מצבי צוואר תפוס.
  • הסתיידות חוליות צוואר. בהסתיידות נוצרים אוסטאופיטים (זיזי עצם) היוצרים לחץ מכני על עצב שדרתי ובעקבותיו לעתים גם דלקת בעצב עם כאבים מקרינים.
  • שינה על הבטן – גורם שכיח למצב של צוואר תפוס.
  • במקרים חמורים יש לשלול בעיות אחרות העשויות ליצור תמונה קלינית של לחץ על עצבים עם צוואר תפוס וכתף, כגון גידולים בחוט השידרה, לחץ על חוט השידרה (Spinal Cord compresion). במקרים כאלו ייתכנו פגיעה בשיווי המשקל (האדם יילך בפיסוק רחב כמו ברווז על מנת לא ליפול), סחרחורות, נטייה להתעלפויות, קושי לעמוד יציב ברגליים צמודות, נימול בגפיים ופגיעה בקורדינציה (למשל: קושי לגעת באף בעיניים עצומות).

אבחון צוואר תפוס וכאבי צוואר

  • בדיקה גופנית של הצוואר, מישוש זיזי החוליות, הערכת טווח התנועה של השרירים והרצועות בצוואר
  • צילום רנטגן שבו ניתן ללמוד על היצרות המרווח הבין חולייתי בצוואר, היווצרות אוסטיאופיטים ושברים בחוליות.
  • בלט דיסק או פריצת דיסק צווארית יאובחנו בד”כ בבדיקת תהודה מגנטית (MRI).
  • אם יש חשד לנזק עצבי, אפשר לבצע בדיקות כגון EMG על מנת לבצע בידקת הולכה עצבית המודדת למעשה באיזה מהירות העצב מייצר אימפולס חשמלי.

כאבי צוואר - חשיבות האבחון הנכון

  • כאבי צוואר יכולים להיות עקב בעיות שונות, לכן חשוב לאבחן את גורם הבעיה. ברור ששינויים ניווניים או בלטי דיסק/פריצת דיסק דורשים טיפול שונה מכאב צוואר שנובע רק ממתיחת שריר.
  • במקרים מסוימים כדאי לבצע בדיקת CT או הדמיית MRI לאזור במידה ויש כאב חריף או קיימת הקרנה.
  • במקרים קלים יותר מספיק אבחון קליני, כלומר מישוש של חוליות עמוד השידרה הצווארי, בדיקה של רמת התפיסות של השרירים בצוואר ושל הגידים ושל השכמות, על מנת לאתר את השרירים הבעייתים שעלולים לגרום לכאב.
  • חשוב מאוד לבחון האם מתח כרוני גורם להיתפסות שרירית. כל עוד לא יטופל השורש – כלומר מתח ו/או חרדה – טיפול בכאבי צוואר המתייחס רק למישור הפיסי יניב תוצאות חלקיות בלבד !!
פריצת דיסק היוצרת כאבי צוואר
פריצת דיסק היוצרת כאבי צוואר

טיפול בכאבי צוואר - פירוט על התוכנית, טיפים ותוספי מזון

במרפאות אלטרנטיבה קיימת תוכנית טיפולית ייחודית המשלבת מספר שיטות:

  1. טיפולי פיזיותרפיה לשיפור טווח תנועה+חימום מקומי.
  2. טיפול בגירוי חשמלי ולייזר רך.
  3. טיפול בדיקור נוירולוגי+שיטת ד”ר טאן טיפול שעוזר לשקם את מוליכות העצב ולעזור לריפוי.
  4. טיפול בקרניו סקראל ושיטת אוסטיאופתיה – טיפול עדין שיאזן את מצב הנוזלים בצוואר ועמוד השדרה.
  5. טיפול בפולסים אלקטרו מגנטיים שמאזן את הפעילות החשמלית והתדרים וכך גורמים לריפוי. (הוצג בתוכנית בריאות של פרופ’ קרסו).
  6. טיפול בכאבי צוואר באמצעות תוספי מזון וצמחים – ניתן לשלב טיפול בתוסף מגנזיום לפני השינה, אשר מרפה שרירים ומפחית רמות של לחץ וחרדה. בנוסף, ניתן להתאים פורמולת צמחים מיוחדת שתטפל במצב הדלקתי. בנוסף, אם שורש הבעיה הוא מתח כרוני – טיפול בפורמולת צמחים להרגעה יניב תוצאות מרשימות

ממה וכיצד יש הקרנה ליד?

הקרנה ליד או לכף היד מהצוואר נגרמת בעיקר על רקע לחץ עצבי או פגיעה עצבית, המתרחשים כתוצאה משינויים ניווניים בצוואר, כגון הצרות המרווחים הבין חולייתיים ,פגיעה עצבית עקב תאונה, בלט דיסק צווארי ופריצת דיסק צווארית ,כאשר הדיסק בולט ויוצר לחץ על עצב.

בפריצת דיסק צווארית, האנולוס, שהוא הטבעת החיצונית של הדיסק, נפרץ ואז מתרחשים סימנים עם הקרנות. סיבות נוספות להקרנה לידיים היא צמיחה של זיזים גרמיים הנקראים אוסטואופותים, שנוצרים בגוף החולייה.

הזיזים עשויים לגרום ללחץ עצבי והקרנה ליד. סיבה נוספת היא פגיעה בעצב האולנרי שיוצא מאזור שורש צוואר C7-T1 ומגיע עד למרפק. במצב כזה תהיה רדימות של האצבע החמישית ביד, האצבע הקטנה (הזרת). בדרך כלל הפגיעה היא באזור המרפק עקב תנועות כמו תיפוף, השענות על החלק הפנימי של המרפק ותנועות מונוטוניות יוצרות לחץ על המרפק, אבל צריך לבדוק ולוודא שאין הקרנה מאיזור הצווארי.

איזה תופעות מתרחשות בהקרנה ליד?

כאב, הרגשת צריבה ,נימול ולפעמים גם חולשה של אצבעות היד. חומרת הסימפטומים תלויה מאוד בעצב שנפגע. כמובן שמתח נפשי וסטרס יגרמו לספאזם (היתפסות חזקה של שרירי הצוואר) ויחריפו את התופעה.

טיפולים למניעה

טיפול מונע לבעיה זו הוא בעיקר יציבה נכונה של הגוף, התנהלות אורגונומית נכונה כמו ישיבה מול מחשב, נהיגה נכונה ללא הישענות המרפקים על אדן החלון. טיפול במתחים וסטרס הוא קריטי שכן שרירים תפוסים יוצרים לחץ על עצבים היוצאים מאיזור הצוואר ועל כלי דם היוצאים ממקלעת העצבים הצווארית ויורדים לספק דם לכף היד ולזרוע. פעילות גופנית כגון שחייה או פלדנקרייז מומלצת ביותר.

 

סובל מכאב או בעיה בריאותית?
פנה אלינו לייעוץ חינם במרפאת חולון, נס ציונה ורעננה
מעוניין בייעוץ